Sedm chyb při snídani, kterých byste se měli okamžitě zbavit

Foto: z veřejných zdrojů

Snídaně vám dodá energii, ale špatný začátek dne může způsobit nadýmání, zácpu a dokonce zvýšit riziko cukrovky.

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, protože nám dodává energii na celý den. Vědci upozorňují, že konzumace vyváženého jídla na začátku dne, jako je ovesná kaše, vejce nebo jogurt s müsli, zabraňuje přejídání. Přední lékař zabývající se zdravím střev zároveň varuje, že téměř každý člověk má určité snídaňové návyky, které mohou být pro naše střeva škodlivé. Deník Daily Mail uvádí, že.

Kalifornský gastroenterolog Saurabh Sethi uvedl, že nesnídání je jednou ze sedmi nejhorších chyb, kterých se lidé denně dopouštějí.

Odborník vysvětlil, že nesnídání po ránu může způsobit hromadění kyselin a zpomalit pohyblivost střev.

Výzkumy také potvrzují, že nesnídání je spojeno se zvýšeným rizikem obezity, cukrovky 2. typu a vysokého krevního tlaku.

Vědci vysvětlují, že když žaludek produkuje nadměrné množství kyseliny, tato kyselina rozežírá sliznici žaludku a jícnu (krku) a způsobuje problémy, jako je pálení žáhy. Také pokud je pohyblivost střev příliš pomalá, může to způsobit zdravotní problémy, jako jsou: zácpa, nadýmání nebo bolesti břicha.

Gastroenterologická síť upozornila, že lidé by měli snídat během první hodiny po probuzení.

Další častou chybou při snídani je pití kávy nalačno, což zvyšuje riziko refluxu (zpětného pohybu obsahu dutých orgánů, nejčastěji žaludečního obsahu do jícnu – pozn. red.).

Studie ukazují, že kofein způsobuje, že žaludek produkuje více kyseliny. To může způsobit nepříjemné příznaky, jako je pálení žáhy, nevolnost, zvracení, úporný kašel a zápach z úst.

„Před kávou vypijte sklenici vody a snězte něco lehkého, například ořechy nebo banán,“ poradil lékař na síti.

Upozornil také, že by se lidé měli vyhnout konzumaci sladkých snídaňových cereálií a müsli, protože jsou bohaté na rafinovaný cukr.

Odborníci vysvětlují, že taková jídla mohou způsobit náhlý „vzestup hladiny cukru v krvi“, po kterém se člověk rychle cítí bez energie a uprostřed dopoledne se cítí unavený.

Další častou chybou při snídani, kterou doktor Sethi uvádí, je konzumace kávy s vysokým obsahem tuku – konkrétně kávy s máslem a kokosovým olejem.

Jak tvrdí většina influencerů, vysoký obsah tuku v nápoji zvyšuje energii, zlepšuje koncentraci a pomáhá udržovat zdravou váhu. Četné studie to však vyvracejí.

Gastroenterolog sítě upozornil, že takový nápoj neobsahuje žádné živiny a navíc může lidi vystavit pocitu hladu a riziku refluxu kyselin.

Pro vyváženou snídani, která dodá dlouhotrvající energii, lékař doporučuje dbát na to, aby ranní jídlo obsahovalo bílkoviny a vlákninu, například kombinací vajec a celozrnného chleba.

Zároveň Sethi uvádí pátou chybu, kterou je snídání „na cestách“. Lékař vysvětlil, že když při jídle spěcháme, naše tělo je nervózní a více vystresované. Kvůli tomu se neuvolňuje dostatek trávicích látek (enzymů) a může dojít k nepříjemnému nadýmání břicha.

Trávení však pomáhá, když si sednete a jídlo pomalu rozkousáte.

Mezi časté chyby, kterých se lidé při snídani dopouštějí, zároveň patří pití velkého množství džusů a „ignorování ranní hydratace“ (nepití vody).

Chcete-li správně začít den a předejít mnoha problémům, doporučuje lékař začít den sklenicí vody.

Stránky nejsou bezpečné! Všechna vaše data jsou v ohrožení: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou použity útočníky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život