Který výrobek má hodně vlákniny a je ideální pro míchaná vajíčka: odborník na výživu odhaluje tajemství

Foto: z otevřených zdrojů

K tomu se bude hodit jedno oblíbené ovoce.

Vejce jsou již dlouho základem snídaně, protože jsou bohatá na živiny, všestranně využitelná, a i když nemáte čas, lze je připravit během několika minut. Píše o tom časopis Eating Well.

„Přestože vám talíř chutných vajec pomůže dosáhnout denního příjmu bílkovin, ve vaší každodenní vaječné stravě chybí důležitá živina – vláknina! Naštěstí to lze snadno napravit jednoduchým vylepšením,“ ujišťuje článek.

Odborníci doporučují přidávat k vejcím avokádo. Ačkoli lidé považují toto ovoce za zdroj zdravých tuků, je také zdrojem vlákniny.

Výhody avokáda

Pouhá polovina avokáda obsahuje 4-5 g vlákniny. Začít den snídaní, která obsahuje vlákninu, přidáním avokáda je chytrý krok, protože jen málo z nás zkonzumuje doporučených 28-34 g vlákniny denně.

„Tato vláknina je také dobrá pro zdraví střev. Nejenže zajišťuje normální trávení, ale studie ukazují, že také pomáhá ozdravovat střevní mikrobiom,“ zdůrazňuje publikace.

Avokádo je také skvělou volbou pro vaše srdce, protože je bohaté na vlákninu a mononenasycené tuky, které srdci prospívají. Obě tyto živiny jsou spojovány se zlepšováním hodnot cholesterolu.

„Studie ukazují, že konzumace avokáda pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu (špatného cholesterolu – pozn. red.),“ dodává magistr věd, dietolog, licencovaný odborník na výživu, certifikovaný specialista na výživu a cvičení Umo Cullins.

Avokádo také stabilizuje hladinu cukru v krvi, proto je důležité přidávat ho ke snídani.

„Vláknina po jídle zpomaluje trávení sacharidů, takže hladina cukru v krvi stoupá rovnoměrněji, což je lepší pro hladinu energie a zdraví metabolismu,“ vysvětluje Eating Well.

Jak ochutit avokádo a vejce?

Existuje mnoho způsobů, jak z avokáda připravit chutný pokrm. Například z avokádových míchaných vajíček udělejte snídani do ruky tak, že si připravíte celozrnnou tortillu.

„Pro chuť a barvu přidejte do míchaných vajec nakrájenou zeleninu, například houby, papriky a cibuli. Pak je navrstvěte do rohlíku s plátky avokáda a sýra. Můžete také vyzkoušet lososovou rolku ve stylu bagel s uzeným lososem, avokádem, smetanovým sýrem a míchanými vejci,“ doporučuje publikace.

„Můžete si také připravit snídaňovou misku s avokádem a vejci tak, že si v misce ohřejete rychlou hnědou rýži, quinou nebo dokonce ovesné vločky a pak je obložíte míchanými vejci, plátky avokáda, salsou a další zeleninou podle vlastního výběru,“ dodal Cullins.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život