Který rostlinný olej je nejlepší a který nejhorší pro zdraví srdce: vědci dali odpověď

Foto: z otevřených zdrojů

Výsledky nejnovějších výzkumů vysvětlují, proč je důležité vybírat si správné tuky pro každodenní stravu.

Rostlinný olej je v jídelníčku nepostradatelný, ale ne každý ví, že jeho výběr ovlivňuje zdraví srdce a cév. Některé druhy tuků udržují hladinu „dobrého“ cholesterolu a zabraňují ateroskleróze, jiné naopak vyvolávají vysoký krevní tlak, obezitu a srdeční choroby.

Vědci z Harvard School of Public Health provedli rozsáhlou studii, aby zjistili, který rostlinný olej je pro srdce nejzdravější a který je lepší z jídelníčku vyloučit.

Jaké druhy rostlinných olejů jsou nejlepší pro udržení zdraví srdce

  • Olivový olej lisovaný za studena. Pravidelná konzumace extra panenského olivového oleje prokazatelně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 30-35 %. Je bohatý na omega-9 mononenasycené mastné kyseliny, které snižují hladinu „zlého“ cholesterolu (LDL) a zvyšují hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL). Antioxidanty – polyfenoly obsažené v olivovém oleji – navíc chrání cévy před záněty a stárnutím.
  • Lněný olej. Je skutečným přeborníkem v obsahu omega-3 mastných kyselin, které udržují cévy pružné a snižují riziko vzniku krevních sraženin. Vědci doporučují přidávat lněný olej do salátů nebo koktejlů bez zahřívání, protože při vysokých teplotách ztrácí své léčivé vlastnosti.
  • Řepkový olej. Má optimální poměr omega-3, omega-6 a omega-9 kyselin. Studie ukazují, že nahrazení másla řepkovým olejem snižuje hladinu cholesterolu již po několika týdnech. Je také odolný vůči tepelné úpravě, takže je vhodný i na smažení.
  • Které druhy másla škodí zdraví srdce a cév
  • Palmový olej. Přestože se často používá při přípravě různých jídel, obsahuje příliš mnoho nasycených tuků, které přispívají k tvorbě plaku v cévách. Pravidelná konzumace palmového oleje zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.
  • Rafinovaný kukuřičný a slunečnicový olej. Navzdory své oblibě obsahují nadměrné množství omega-6 kyselin, které ve velkém množství způsobují v těle záněty. Zvláště škodlivé jsou při přehřátí – při jejich smažení vznikají toxické sloučeniny, které škodí srdci a játrům.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život