Foto: z veřejných zdrojů
Vaše míchaná vajíčka budou neuvěřitelná, jen to zkuste.
Šlehání míchaných vajíček se zdá být jednoduché, ale dokonalá míchaná vajíčka jsou ve skutečnosti těžší na přípravu, než se zdá. Šéfkuchaři i domácí kuchaři mají své vlastní techniky, ale farmářka Lindsey Chastainová se s The Takeout podělila o nečekaný tip.
Doporučila používat kyselinu citronovou, která podle ní způsobí, že kecky budou vzdušnější, protože uvolní bílkovinné vazby a udrží více páry.
Fungovala by i citronová šťáva, ocet nebo kyselina vinná (kyselina vinná). Chastainová však zároveň varovala: „Silnější kyseliny – jako citrusové a limetkové – změní barvu a chuť vajec. Chuť je někdy příjemná, ale barva je méně chutná. Lepší volbou je citronová šťáva.“
Pokud se použije správný poměr, většina citronové chuti se během vaření vypaří a získáte nejšťavnatější čatní, jaké jste kdy ochutnali. Množství šťávy závisí na druhu a počtu vajec. Na každé dvě až tři slepičí vejce, jedno až dvě kachní vejce nebo 15 křepelčích vajec použijte čtvrtinu citronu. U velkých vajec, například husích, můžete na jedno vejce potřebovat polovinu citronu. Kyselinu vyšlehejte společně se syrovými vejci v míse – nemusíte vynechávat mléko, koření ani žádné přísady. Pokud je citronové šťávy příliš mnoho, budou vejce příliš kyselá nebo vodnatá.
Další tajemství dokonalého kecálka
Kromě citronové šťávy existují i další tipy. Chastainová přiznává: ráda přidává trochu mléka a míchaná vajíčka vaří pomalu a na mírném ohni. Technika Anthonyho Bourdaina pro co nejnadýchanější míchaná vajíčka spočívá v jemném pohybu vajec po pánvi ve tvaru osmičky.
Mezi další tipy profesionálů, jak zvládnout „nejobtížnější jídlo“, patří např:
- před smažením vejce osolte (stejně jako citron pomáhá sůl rozkládat bílkoviny, takže je struktura křehčí);
- přidejte zakysanou smetanu pro krémovost a mírnou kyselost;
- vařte na prudkém ohni nejdéle 30 sekund, poté vypněte plotýnku a nechte pokrm vychladnout.
Slavný šéfkuchař Thomas Keller rozšlehaná vejce před vlitím do pánve proseje přes síto a vteřinu před vařením je proloží crème fraîche.
K dosažení co nejvzdušnějšího chlebíčku můžete také použít různé kuchyňské nástroje – například šlehací balónek. Vejce takovou šlehačkou rozšlehejte, aby se nasytila vzduchem, a vařte silikonovou nebo gumovou stěrkou, která vám pomůže snadno pohybovat hmotou po pánvi a míchat přídavky.
