Foto: z otevřených zdrojů
Zemědělští pěstitelé používají fungicidy, insekticidy a regulátory růstu, aby zvýšili atraktivitu ovoce.
Kupované ovoce vypadá lákavě, ale není vždy bezpečné. Zemědělci často používají velké množství pesticidů, jejichž zbytky se dostávají do našeho těla, aby uchovali úrodu a zlepšili její vzhled. Jaké ovoce obsahuje nejvíce pesticidů, vysvětluje RBC-Ukrajina.
Lze rozpoznat ovoce s pesticidy
Odborníci upozorňují, že podle vzhledu nelze určit úroveň zpracování. Nadměrný lesk slupky, dokonalý tvar a absence i drobných vad však mohou být signálem, že plodina byla pěstována za intenzivního použití chemických prostředků.
Zemědělští pěstitelé používají fungicidy, insekticidy a regulátory růstu, aby zvýšili atraktivitu ovoce a výnosy. Tyto postupy často snižují biologickou rozmanitost, ovlivňují chuť ovoce a mohou představovat zdravotní rizika.
Které ovoce je nejvíce kontaminováno pesticidy
Podle zprávy francouzské organizace Générations Futures zveřejněné v roce 2022 se pesticidy nejčastěji vyskytují v ovoci. Při analýze téměř dvou tisíc vzorků produktů prodávaných ve Francii vědci zjistili, že:
- 80 % ovoce obsahovalo alespoň jedno reziduum pesticidu;
- Oproti tomu 48 % zeleniny a 56 % obilovin obsahovalo alespoň jedno reziduum pesticidu;
- nejvíce kontaminované jsou třešně (100 %), hrozny (98 %), mandarinky a klementinky (97 %).
Ještě více alarmující je, že 56 % testovaného ovoce obsahovalo pesticidy, které jsou klasifikovány jako karcinogenní, mutagenní nebo toxické pro reprodukční systém (CMR).
Na předních místech se umístily třešně (90 %), limetky (88 %), jahody (74 %) a hroznové víno (79 %).
Jak vybrat bezpečné ovoce
Přestože je obsah pesticidů kontrolován, jejich kumulativní účinky v těle mohou vyvolávat obavy, zejména u dětí.Odborníci radí:
- kupujte místní ovoce nebo ovoce označené jako „bio“;
- omývejte ovoce v roztoku jedlé sody nebo octa, abyste omezili zbytky chemických látek;
- pokud je povrch příliš lesklý nebo voskovitý, odstraňte slupku.
